Sve što treba da znaš o Web3

Web3 ili treća generacija veb tehnologija predstavlja novi skup tehnologija i standarda koji se koriste za izgradnju decentralizovanih aplikacija (DApps) i drugih veb servisa. Ova tehnologija se zasniva na blockchain tehnologiji i omogućava direktno povezivanje međusobno nezavisnih učesnika u onlajn svetu bez potrebe za posrednikom.

Web3 se razlikuje od prethodnih generacija veb tehnologija po tome što se fokusira na pružanje veće sigurnosti, anonimnosti i nezavisnosti korisnicima. To se postiže korišćenjem decentralizovanih baza podataka, koje se sastoje od mreže računara koji rade zajedno da bi se održavala istinitost i integritet podataka.

Web3 tehnologije takođe omogućavaju korisnicima da izvršavaju transakcije direktno jedni s drugima, bez potrebe za posredovanjem banaka ili drugih finansijskih institucija. To znači da su transakcije brže, jeftinije i sigurnije za sve učesnike.

Šta je web3 detaljno objašnjenje

Web3 tehnologije se koriste u različite svrhe, uključujući onlajn trgovinu, razmjenu digitalnih sredstava, pružanje usluga i mnoge druge. Međutim, najčešće se koriste za izgradnju decentralizovanih aplikacija (DApps), koje se razlikuju od tradicionalnih aplikacija po tome što su izgrađene na blockchain tehnologiji i omogućavaju direktnu komunikaciju između korisnika bez potrebe za posrednikom.

Web3 tehnologije predstavljaju budućnost interneta i otvara mnoge nove mogućnosti za razvoj onlajn servisa i aplikacija. Kako se ova tehnologija dalje razvija, očekuje se da će doneti još više promena u načinu na koji korisnici koriste internet i rade onlajn transakcije.

Glavni elementi web3 tehnologije su:

  1. Blockchain: Ovo je osnova web3 tehnologije i predstavlja decentralizovanu bazu podataka koja se sastoji od mreže računara koji rade zajedno da bi se održavala istinitost i integritet podataka. Blockchain se koristi za skladištenje i razmjenu podataka između učesnika u mreži bez potrebe za posrednikom.
  2. Decentralizovane aplikacije (DApps): Ove aplikacije su izgrađene na blockchain tehnologiji i omogućavaju direktnu komunikaciju između korisnika bez potrebe za posrednikom. DApps se koriste za različite svrhe, uključujući onlajn trgovinu, razmjenu digitalnih sredstava, pružanje usluga i mnoge druge.
  3. Smart contracts: Ovo su automatizovani ugovori koji se izvršavaju bez potrebe za posrednikom. Smart contracts se koriste za automatizaciju poslovnih procesa i omogućavaju da se transakcije izvršavaju direktno između učesnika u mreži.
  4. Decentralizovane finansije (DeFi): Ovo je pokretačka snaga web3 tehnologije i predstavlja novi način rada sa finansijama koji se zasniva na decentralizovanim aplikacijama i smart contractovima. DeFi omogućava da se transakcije izvršavaju direktno između učesnika u mreži, bez potrebe za posredovanjem banaka ili drugih finansijskih institucija.

Istorija Interneta Web 1, 2 i Web3

Web1 ili prva generacija veb tehnologije predstavlja osnovni oblik interneta koji se koristio u početnom razdoblju razvoja. U ovom obliku, internet se sastojao od statičkih HTML stranica koje su se mogle pregledati u web pregledačima, ali nisu omogućavale interakciju ili razmjenu podataka između korisnika.

Web2 ili druga generacija veb tehnologije predstavlja napredniji oblik interneta koji omogućava interakciju između korisnika. U ovom obliku, internet se sastoji od dinamičkih stranica koje omogućavaju korisnicima da razmjenjuju podatke, izvršavaju transakcije i koriste druge interaktivne funkcije. Web2 se bazira na centralizovanim bazama podataka i zahtijeva da korisnici imaju nalog kako bi mogli da koriste određene servise ili aplikacije.

Web3 ili treća generacija veb tehnologije predstavlja novi skup tehnologija i standarda koji se koriste za izgradnju decentralizovanih aplikacija (DApps) i drugih veb servisa. Ova tehnologija se zasniva na blockchain tehnologiji i omogućava direktno povezivanje međusobno nezavisnih učesnika u online svetu bez potrebe za posrednikom. Web3 tehnologije se koriste za različite svrhe, uključujući online trgovinu, razmjenu digitalnih sredstava, pružanje usluga i mnoge druge. Web3 se fokusira na pružanje veće sigurnosti, anonimnosti i nezavisnosti korisnicima.

Razlika između Centralizovane i Decentralizovane mreže 

Centralizovana mreža je ona u kojoj se sve operacije i transakcije obavljaju preko jednog centralizovanog servera ili autoriteta. To znači da je centralizovana mreža usmerena ka jednom centralnom tački, a svi ostali učesnici mreže su povezani preko nje. Primeri centralizovanih mreža su internet preko kojeg ste vi sada došli do ovog odgovora, kao i mnoge druge mreže poput bankarskih sistema i telefonskih mreža.

Decentralizovana mreža je ona u kojoj nema centralizovanog servera ili autoriteta, već se sve operacije i transakcije obavljaju direktno između učesnika mreže. To znači da decentralizovana mreža nema centralnu tačku koja upravlja svim operacijama, već je svaki učesnik u mreži jednako važan. Primeri decentralizovanih mreža su mreže poput Bitcoin-a i Ethereum-a, koje se koriste za digitalnu valutu i decentralizovane aplikacije.

Pa, koja mreža je bolja? 

Nije moguće generalno reći koja je mreža “bolja” – centralizovana ili decentralizovana – jer sve zavisi od konteksta u kome se koriste i ciljeva koje se žele postići.

Centralizovane mreže imaju neke prednosti u odnosu na decentralizovane mreže. Na primer, one su obično brže i efikasnije, jer su sve operacije usmerene prema jednom centralnom serveru ili autoritetu. Takođe, centralizovane mreže obično su lakše za upravljanje i mogu se lakše integrisati sa drugim sistemima.

Međutim, decentralizovane mreže takođe imaju neke prednosti. One su često otporne na hakerske napade i greške, jer nema centralizovanog servera ili autoriteta koji bi mogao da se onesposobi ili da se pokrene napad. Takođe, decentralizovane mreže su često više transparentne i jednake, jer svi učesnici mreže imaju jednaka prava i nema jednog centralnog autoriteta koji bi mogao da donosi odluke za sve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like