Kako je brand Airbnb postao globalno prepoznatljiv

Airbnb je inovativni startap koji je potpuno transformisao tržište putovanja, omogućivši ljudima da iznajme sobe, stanove, pa čak i kuće širom sveta putem svog intuitivnog vebsajta. Pre samo nekoliko godina, ovo ime je bilo prilično nepoznato u digitalnom svetu; danas, međutim, Airbnb je postao sinonim za alternativni smeštaj, nudeći doživljaj lokalne kulture i atmosfere mnogo pre nego što turisti zakorače na let za svoju odredišnu tačku.

Prelomni trenutak u usponu brenda Airbnb dogodio se zahvaljujući kreativnom i efikasnom marketingu. Kompanija nije samo pokušala da se takmiči sa tradicionalnim hotelima i pružaocima usluga smeštaja, već je i oblikovala potpuno novi koncept doživljaja putovanja, stavljajući u prvi plan autentičnost iskustva i interakciju sa lokalnom zajednicom. Njihova vizija je bila da se transformiše način na koji ljudi putuju i doživljavaju svet.

Jedna od najupečatljivijih kampanja koje je Airbnb sproveo bila je “Don’t go there, live there” (“Ne putuj tamo, živi tamo”). Ova kampanja je navela ljude da preispitaju uobičajene načine putovanja, da umesto posete uobičajenim turističkim atrakcijama, žive i udišu svaki trenutak u gradu koji su posetili. Kampanja je istakla važnost uranjanja u lokalnu kulturu, susretanja sa lokalnim stanovnicima i istraživanja skrivenih dragulja koje turističke brošure često propuste.

Primer za ovu kampanju bio je u Parizu, gde Airbnb nije samo sugerisao smeštaj blizu Eiffelovog tornja, već je istakao opcije za iznajmljivanje u četvrtima poput Montmartrea i Le Maraisa, gde se život odvija daleko od gužvi koje obično okružuju najpoznatije turističke atrakcije. Putnici su bili podstaknuti da isprobaju lokalne pekare, kupuju na lokalnim pijacama i uživaju u autentičnoj francuskoj kuhinji kod kuće.

Ovaj jedinstveni pristup marketingu, upotpunjen autentičnim korisničkim iskustvima, ubrzao je širenje brenda Airbnb. Ovo nije samo pripomoglo da se brend učvrsti na tržištu, već je postavilo Airbnb kao vodeći izbor za putnike koji traže jedinstvena iskustva, čime je brend postao globalno prepoznatljiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like