Kako kreirati uspešan Pitch Deck

U današnjem konkurentnom poslovnom svetu, svaki preduzetnik ili firma zahteva uverljiv prezentacioni slajd kako bi privukao investitore i moguće poslovne partnere. “Pitch deck” je prezentacija koja detaljno opisuje osnove vaše kompanije, kao što su ciljevi, vrednosna ponuda, ciljna publika i finansijska predviđanja. U ovom članku pogledaćemo šta čini efektivan prezentacioni slajd i kako komunicirati vrednost vašeg proizvoda investitorima ili kupcima.

Razumevanje publike

Kada stvarate prezentacioni slajd, prvo morate odrediti ciljnu grupu. Ciljevi i interesi investitora, potrošača i saradnika će se razlikovati. Na primer, investitori su uglavnom zabrinuti za profit vaše kompanije, ali kupci mogu biti više zainteresovani za vrednost koju pružate. Dok izražavate svoju vrednosnu ponudu, ključno je rešiti probleme i interese vaše ciljne grupe. To podrazumeva naglašavanje karakteristika i prednosti vašeg proizvoda ili usluge koje su im najvažnije.

Formulisanje vaše vrednosne ponude

Izjava o vrednosti u vašem prezentacionom slajdu trebalo bi da bude njegova osnova. To je brz sažetak onoga što razlikuje vaš proizvod ili uslugu od konkurencije. Vaša vrednosna ponuda proizvoda treba da bude jednostavna za razumevanje, ubedljiva i usmerena na te prednosti. Vrednosne ponude su najuspešnije kada se uspostave nakon značajnog istraživanja potreba ciljne grupe. Vaša vrednosna ponuda proizvoda trebalo bi jasno da naglasi kako se bavi tim pitanjima i zašto je superiorniji od drugih. Pobednička vrednosna ponuda je ona koja je zapamćena, prenosiva i jedinstvena. Takođe bi trebalo da služi kao predložak za vaš prezentacioni slajd i osnova za vašu prezentaciju.

Pripovedanje vaše priče

Još jedna ključna komponenta sjajnog prezentacionog slajda je pripovedanje priče. Deljenje odlične priče je moćan način da se povežete sa svojom publikom na ličnom nivou i ostavite trajni utisak. Vaša priča će imati veći uticaj na publiku ako je usredsređena na problem koji vaš proizvod rešava i na način na koji ste došli do rešenja. Diskutovanje

vaših ličnih iskustava sa proizvodom može vam pomoći da steknete znanje i pokažete svoju posvećenost pronalaženju rešenja. Vaša priča mora da deluje stvarno i interesantno za vaše gledaoce. Potrebno je da bude jednostavna za razumevanje i da precizno izražava ono za šta se vaša kompanija zalaže. Kao rezultat, vaša kompanija će imati dublju emocionalnu povezanost sa svojom ciljnom publikom.

Dizajniranje vašeg pitch deck-a

Kada razvijate prodajni predlog, struktura vašeg prezentacionog slajda je jednako važna kao i sadržaj koji sadrži. Dobro osmišljen prezentacioni slajd će vas učiniti zapamćenim i pomoći vam da se razlikujete od konkurencije. Vaš prezentacioni slajd treba da bude vizuelno privlačan i lako pratljiv. Koristite vizualne aids poput fotografija i grafikona da biste objasnili svoje ideje i prekinuli duge delove teksta. Koristite čitljivu tipografiju i minimalnu paletu boja. Vaš prezentacioni slajd treba da bude dobro strukturiran sa lako pratljivim tokom informacija. Pružite informacije koje ciljna grupa treba da bi donela informisanu odluku o vašem proizvodu ili usluzi.

Evo primera pitch deck-a za izmišljenu aplikaciju “Food Finder”:

 1. Naslovni slajd: Naziv aplikacije, naziv preduzeća, kontakt informacije
 2. Uvod: Opšte informacije o aplikaciji i njenom cilju, kao i kratka biografija tima koji stoji iza aplikacije
 3. Problem: Šta je problem sa kojim se korisnici susreću kada traže hranu koja odgovara njihovim preferencijama? Kako je ovaj problem identifikovan i zašto je važan za rešavanje?
 4. Rešenje: Kako “Food Finder” rešava problem koji su identifikovali korisnici? Koji su osnovni elementi aplikacije i kako korisnici mogu da ih koriste?
 5. Vrednost: Koji su glavni benefiti korišćenja aplikacije “Food Finder” za korisnike? Kako ova aplikacija može uštedeti vreme i olakšati proces pronalaženja hrane koja odgovara korisničkim preferencijama?
 6. Tržište: Koja je ciljna publika aplikacije “Food Finder”? Koliko je veliko tržište za ovaj tip aplikacije? Koji su konkurenti i kako se “Food Finder” razlikuje od njih?
 7. Marketing: Kako će se aplikacija “Food Finder” promovisati i kako će se privući nove korisnike? Koji su glavni marketinški kanali?
 8. Poslovni model: Kako “Food Finder” planira da zaradi novac? Da li će se naplaćivati pretplata ili će se uzimati procenat od prodaje?
 9. Tim: Ko su članovi tima koji stoje iza aplikacije “Food Finder”? Koja je njihova ekspertiza i kako će pomoći u uspehu aplikacije?
 10. Finansije: Koliko je novca potrebno za pokretanje i održavanje aplikacije “Food Finder”? Kako će se novac prikupljati i kako će se trošiti?
 11. Zaključak: Rezime glavnih poena, poziv na akciju za investitore ili potencijalne partnere, kontakt informacije.

Isporuka vašeg pitch-a

Konačno, isporuka vaše prezentacije jednako je važna kao i sadržaj i dizajn vašeg slajda. Tajna uspešnog komuniciranja vaše vrednosne ponude je da vežbate i govorite iz srca. Održavanje kontakta očima, jasno i ubedljivo govorenje i zainteresovanost publike pitanjima i pričama su važni prilikom isporuke vaše prezentacije. Zapamtite da želite da uradite više od samo obrazovanja publike; želite da ih motivišete na akciju. Vaša izvedba treba da bude prijateljska, iskrena i strastvena. Kao rezultat toga, ključno je da ona efektivno izražava etos i aspiracije vašeg brenda, kao i da privlači jedinstvene brige i interese vaše ciljne demografske grupe.

Da sumiram, ne možete jednostavno staviti pitch deck i očekivati da uspe. Morate razmisliti o materijalu, organizaciji i izvršenju. Ako treba pomoć pišite da vam kreiram PPT templejt, na primer. Elem, možete uspešno komunicirati jedinstvenu vrednost vašeg proizvoda ili usluge istraživanjem vaše ciljne grupe, kreiranjem privlačne vrednosne ponude, deljenjem svoje priče, stvaranjem upečatljivog pitch deck-a i isporukom vašeg predloga sa uverenjem. Sa dobro osmišljenim pitch deck-om, možete povećati svoje šanse za dobijanje finansiranja ili strateških partnerstava i prosperiranje kao preduzetnik ili kompanija. Zapamtite da vaš pitch deck nije samo kolekcija slajdova; to je prilika da komunicirate svoju priču, uspostavite vezu sa ciljnom publikom i pokažete svoju posvećenost i uzbuđenje. Korišćenjem navedenih elemenata u vašem pitch deck-u, možete ostaviti sjajan utisak na vašu ciljnu publiku i približiti se vašim ciljevima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like