Razbijanje mitova: Product Manager vs. Project Manager

Odmah da se razjasnimo, ovaj tekst je namenjen svima koji nisu iz projektnog sveta, početnicima, znatiželjnima, profesionalcima, dakle, svima koji žele da otklone sumnju, odnosno da im u glavi bude jasno šta radi product a šta project manager. Naravno, uzmite u obzir da zaduženja zavise od firme-do-firme, ali u 90% slučajeva tabela je ispod.
Elem, pre četiri godine sasvim slučajno sam počeo da radim kao Project Manager na trenutnom sajtu Delfi.rs, iako sam tada bio na poziciji direktora Digitalnog i E-Commerce sektora. To je jedan sjajan vebsajt koji je radila izuzetna ekipa iz Zea Stim-a. Pisaću o tom projektu drugi put. Takođe sam osmislio Eden Books aplikaciju u kojoj sam sa svojim ljudima iz nekoliko sektora takođe bio i na poziciji Project i Product managera. Nakon toga sam sa dve nove IT ekipe napravio novi Lagunin i novi Delfi vebsajt, to tek treba da izađe. Naravno, ima sam mnogo digitalnih projekata pre i posle, ali ovi nabrojani su mi najveći do sada. Elem, poenta ovakvog uvoda jeste da nisam imao nikakvo iskustvo. Polako sam počeo da učim od svih ljudi sa kojima sam radio a koji su razvijali sajtove i aplikacije.

Trenutno radim na poziciji ICT Product Manager u A1. Sada bih voleo da vam ispričam nešto o mom uzbudljivom poslu i svim neverovatnim zadacima koje obavljam svakodnevno. Ako razmišljate o karijeri u product managementu, evo šta možete očekivati na putu da postanete pravi product superheroj.

Sviranje na raznim instrumentima ?

Mislite li da sam poludeo? Nisam, obećavam! Kao product manager, morate da budete pravi orkestar, kombinujući različite veštine kako biste stvorili harmoniju u vašem timu. Pomažete inženjerima, dizajnerima, prodajnim i marketinškim timovima da pevaju istu pesmu i razumeju ciljeve proizvoda. Na primer, kada radim na razvoju nove mobilne aplikacije, moram da koordiniram dizajnere kako bi stvorili korisnički interfejs, inženjere, odnosno programere da napišu kod i marketinški tim da promoviše našu aplikaciju.

Slušanje klijenata kao da su vaši BFF-ovi ?

Da bih stvorio fenomenalan proizvod, moram da slušam šta klijenti žele i razumem njihove potrebe. Nezaobilazno je slušanje potreba korisnika, kao i analiza tržišta pre svega!
Zato ću se zavući u kožu korisnika, proučavajući njihove navike, izazove i želje. To je kao kada slušate svoje najbolje prijatelje – morate biti pažljivi i pružiti im ono što im je potrebno. Na primer, kroz razne alate, ankete, poruke, mejlove, možete doći u kontakt sa korisnicima, pa sam tako bio u prilici i saznao da žele jednostavniji proces kupovine. Tako sam inicirao promene na novim vebsajtovima Lagune i Delfa koje će im olakšati korišćenje.

Hokus pokus, transformacija ideja! ?

U ovom čarobnom svetu product managementa, meni je dat čarobni štapić – moju kreativnost i analitičke sposobnosti. Sa ovim alatima, pretvaram ideje u konkretne proizvode koji rešavaju stvarne probleme. Na primer, kada sam primetio da se korisnici muče sa pronalaženjem informacija na našem sajtu, smislio sam kako da redizajniramo strukturu sajta i uvedemo pretragu koja im pomaže da brže pronađu ono što traže.

U nastavku je tabela da vidite razlike poslova između Product i Project managera.

Opis posla Product Manager Project Manager
Fokus Proizvod Projekat
Svrha Razvoj, unapređenje i održavanje proizvoda Planiranje, sprovođenje i završetak projekta
Glavne aktivnosti Definisanje ključnih metrika uspeha proizvoda, razumevanje potreba korisnika, nadzor nad konkurencijom Definisanje obima projekta, vremenskih okvira, budžeta, komunikacija sa rukovodstvom i stakeholderima
Strategija Razvoj i sprovođenje strategije proizvoda Upravljanje projektom i koordinacija resursa
Problemi i rešavanje problema Rešavanje problema vezanih za proizvod Rešavanje problema vezanih za projekat
Upravljanje promenama Sprovođenje procesa kontrole promena Upravljanje procesima i promenama u projektu
Praćenje i analiza podataka Prikupljanje podataka o zadovoljstvu korisnika Praćenje KPI-ova vezanih za poslovne ciljeve
Kreiranje planova i strategija Kreiranje plana proizvoda (roadmap) Planiranje resursa, prioriteta i obima projekta
Odlučivanje o prioritetima Prioritizacija lansiranja proizvoda Prioritizacija projektnih zadataka
Praćenje tržišnih trendova Praćenje trendova i konkurencije Praćenje trendova u alatima i resursima za upravljanje projektima
Vođenje tima i sastanaka Sprovođenje sastanaka sa različitim timovima Organizovanje i vođenje timskih sastanaka
Komunikacija sa saradnicima i dobavljačima Komunikacija sa različitim timovima i dobavljačima Komunikacija sa timovima, rukovodstvom, stakeholderima i dobavljačima
Upravljanje životnim ciklusom Odgovornost za životni ciklus proizvoda
Merač vremena i budžeta ?️?

Da biste bili uspešan product manager, morate biti vešt u upravljanju vremenom i novcem. To znači postavljanje realnih rokova, praćenje troškova i osiguravanje da projekti ne izmaknu kontroli. Na primer, kada sam radio na razvoju nove funkcionalnosti za Eden Books aplikaciju, morao sam da procenim koliko će vremena trebati agenciji da je implementiraju i koliko će nas to koštati. Takođe sam morao da balansiram resurse između različitih projekata kako bismo ostvarili naše strateške ciljeve.

Ljubitelj podataka i analitike ?

Kao product manager, podaci su moji najbolji prijatelji. Koristim metrike i analitiku kako bih pratio uspeh proizvoda, identifikovao oblasti za poboljšanje i informisao odluke o budućim proizvodima. Na primer, analizirao sam podatke o korišćenju Eden aplikacije kako bih otkrio koji delovi najviše zanimaju korisnike i gde treba unaprediti korisničko iskustvo. Takođe sam koristio GA, HotJar i druge alate za unapređenje novih sajtova u kojima smo definisali popularne kategorije, na primer.

Ambasador proizvoda i glasnogovornik ?️

Kao product manager, važno je da budem strastven i zaljubljen u proizvode koje razvijam. Takođe, moram znati kako da prenesem tu strast na druge, kako interno u timu, tako i eksterno kod klijenata i partnera. Na primer, prezentovao sam proizvode na konferencijama i događajima, delio sam uspehe i viziju sa medijima i blogerima, i učestvovao u pregovorima sa potencijalnim partnerima.

Učitelj i učenik za ceo život ?

Konačno, kao product manager, moram da budem spreman da učim i rastem tokom cele karijere. Svet se menja brzo, a nova tehnološka dostignuća i trendovi stalno se pojavljuju. Moram da ostanem informisan i prilagodljiv kako bih osigurao uspeh proizvoda. Na primer, redovno pohađam kurseve, seminare i konferencije kako bih naučio nove veštine i razumeo najnovije trendove u industriji.

Eto, to su neke od ključnih stvari koje radim kao product manager. Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete šta product manageri rade i kako možete postati jedan od nas. Srećno na vašem putu ka product management slavi!

Ovako je na početku bio postavljen moj excel i funkcionalnosti, odnosno zaduženja Product i Project Managera.

razlika između Product manager project manager ivandabetic

Da sumiramo, product manager se fokusira na kreiranje i upravljanje proizvodima koji će zadovoljiti potrebe korisnika i doprineti ostvarenju poslovnih ciljeva. S druge strane, project manager je zadužen za planiranje, koordinaciju i praćenje projekata kako bi se oni završili na vreme, u okviru budžeta i sa zadovoljavajućim rezultatima.

Naravno, obe uloge zahtevaju dobre komunikacijske i liderske veštine, ali product manageri će više koristiti kreativnost i analitičke sposobnosti kako bi kreirali i unapređivali proizvode, dok će project manageri koristiti veštine u organizaciji, vođenju tima i rešavanju problema kako bi projekat bio kvalitetan i na vreme završen.

U zavisnosti od projekta, danas imam mogućnost da biram da li želim ulogu Producta ili Projecta, ili pak Owner Managera. Ali o Ownerima drugi put jer tu je velika diskusija između Ownera i Producta.

Komentare ispod, poruke na Linkedin 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like