Kako povećati stope konverzije putem optimizacije korisničkog iskustva (UX) i dizajna

Korisničko iskustvo (UX) i dizajn su ključni elementi digitalnog marketinga koji imaju veliki uticaj na uspeh vebsajtova i aplikacija. Korisnici žele da se osećaju udobno dok koriste vaš vebsajt ili aplikaciju i trebalo bi da im bude lako da razumeju informacije koje pružaju. Ako vaš vebsajt ili aplikacija ne ispunjava očekivanja korisnika, verovatno će tražiti nešto drugo, što može dovesti do nižih stopa konverzije i manje pozitivnih korisničkih iskustava. Da bi se osiguralo da korisnici imaju odlično iskustvo kada koriste vaš vebsajt ili aplikaciju, UX i dizajn treba da dobiju odgovarajuću pažnju.

Optimizacija korisničkog iskustva (UX) i dizajna može se provesti na različite načine. To uključuje:

  • Analizu korisničkih putanja kako bi se utvrdilo gde se korisnici najčešće zaustavljaju ili odlaze sa stranice
  • Poboljšanje dizajna stranice kako bi bio lakši za korišćenje i ljepši za gledanje
  • Poboljšanje navigacije stranice kako bi korisnici lakše pronašli ono što traže
  • Osiguravanje da je stranica brza za učitavanje i da je responsivna (prilagođava se različitim uređajima)
  • Poboljšanje oblika za pretraživanje i filtriranje kako bi se korisnicima olakšao pronalazak određenih proizvoda ili informacija
  • Poboljšanje formi za kontakt i obrascima za narudžbu kako bi bili lakši za popunjavanje

Kako povećati stope konverzije putem optimizacije korisničkog iskustva (UX) i dizajna

Optimizacija korisničkog iskustva (UX) i dizajna može imati veliki uticaj na povećanje stopa konverzije, jer korisnici koji se osećaju ugodno dok koriste vašu stranicu ili aplikaciju verovatnije će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije koju želite da preduzmu.

1. Analiza korisničkih putanja: Ova vrsta analize omogućuje vam da vidite kako se korisnici kreću po vašoj web stranici ili aplikaciji. To može uključivati gde se korisnici najčešće zaustavljaju, gde odlaze i gde su najčešće naišli na probleme. Na temelju tih informacija, možete identificirati probleme sa stranicom ili aplikacijom i poduzeti odgovarajuće mere za njihovo rešavanje.

Primer: Ako se korisnici često zaustavljaju na stranici proizvoda, ali se retko odluče za kupovinu, to bi mogao biti znak da postoji problem sa stranicom za proizvod. Možda su potrebni više detalja o proizvodu ili bolji izgled stranice

2. Poboljšanje dizajna stranice: Dizajn stranice igra važnu ulogu u tome koliko će se korisnici osećati ugodno dok koriste vašu stranicu ili aplikaciju. Poboljšanjem dizajna stranice, možete poboljšati dojam koji korisnici imaju o vašem brendu i povećati verovatnoću da će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

Primer: Ako je dizajn vaše stranice zastario ili neprivlačan, to može uticati na to koliko će se korisnici osećati ugodno dok koriste stranicu. Poboljšanjem dizajna, možete povećati atraktivnost stranice i poboljšati iskustvo korisnika.

3. Poboljšanje navigacije stranice: Navigacija stranice određuje kako će se korisnici kretati po vašoj stranici i kako će pronaći ono što traže. Ako je navigacija stranice nejasna ili neprikladna, korisnici će se teže snaći i verovatno će se brzo udaljiti. Poboljšanjem navigacije stranice, možete olakšati korisnicima pronalazak informacija i povećati verovatnoću da će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

Primer: Ako su linkovi na vašoj stranici nejasno označeni ili ako se korisnici teško snalaze u meniju, to može uticati na to koliko će se korisnici osećati ugodno dok koriste stranicu. Poboljšanjem navigacije, možete povećati jasnoću i lakoću korišćenja stranice, što će povećati verovatnoću da će se korisnici odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

4. Osiguravanje da je stranica brza za učitavanje i da je responsivna: Korisnici ne žele čekati dugo dok se stranica učita ili se mučiti sa stranicom koja ne radi dobro na njihovom uređaju. Osiguravanjem da je vaša stranica brza za učitavanje i da se prilagođava različitim uređajima (responsivna), možete povećati verovatnoću da će se korisnici osećati ugodno dok koriste stranicu i da će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

Primer: Ako se stranica sporo učitava ili se ne prikazuje dobro na mobilnim uređajima, to može uticati na to koliko će se korisnici osećati ugodno dok koriste stranicu. Osiguravanjem da je stranica brza za učitavanje i da se prilagođava različitim uređajima, možete povećati verovatnoću da će se korisnici odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

5. Poboljšanje oblika za pretraživanje i filtriranje: Ako se korisnici teško snalaze u pronalasku određenih proizvoda ili informacija na vašoj stranici, to može uticati na to koliko će se osećati ugodno dok koriste stranicu i koliko će se verovatno odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije. Poboljšanjem oblika za pretraživanje i filtriranje, možete olakšati korisnicima pronalazak određenih proizvoda ili informacija i povećati verovatnoću da će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

Primer: Ako korisnici ne mogu pronaći proizvode koji su im potrebni ili ako im je teško filtrirati proizvode po ceni ili kategoriji, to može uticati na to koliko će se osećati ugodno dok koriste stranicu i koliko će se verovatno odlučiti za kupovinu. Poboljšanjem oblika za pretraživanje i filtriranje, možete olakšati korisnicima pronalazak proizvoda i povećati verovatnost da će se odlučiti za kupovinu.

6. Poboljšanje formi za kontakt i obrascima za porudžbinu: Ako korisnici imaju problema sa popunjavanjem formi za kontakt ili obrascima za porudžbinu, to može uticati na to koliko će se osećati ugodno dok koriste stranicu i koliko će se verovatno odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije. Poboljšanjem tih formi, možete olakšati korisnicima proces kontaktiranja ili porudžbinu i povećati verovatnoću da će se odlučiti za kupovinu ili drugu vrstu akcije.

Primer: Ako korisnici imaju problema sa popunjavanjem forme za kontakt ili obrasca za narudžbu, to može uticati na to koliko će se osećati ugodno dok koriste stranicu i koliko će se verovatno odlučiti za kupovinu. Poboljšanjem formi za kontakt i obrascima za narudžbu, možete olakšati korisnicima proces kontaktiranja ili narudžbe i povećati verovatnost da će se odlučiti za kupovinu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like