Nova era digitalne trgovine je na putu

Poslovno okruženje će uskoro doživeti veliku transformaciju. Zbog pandemije COVID-19, više potrošača nego ikada radije obavlja kupovinu preko interneta. Ipak, ovo je samo početak. U budućnosti će se pojaviti nove tehnologije i poslovne metode koje će suštinski izmeniti karakter digitalne trgovine. O trendovima koji pokreću ovu transformaciju daću vam nekoliko primera, kao i o posledicama po preduzeća i pojedince.

Uspon social trgovine

Platforme društvenih mreža, koje su već prožimajuće u našim svakodnevnim životima, brzo se pojavljuju kao go-to hub za sve, od otkrića proizvoda do korisničke podrške. Social trgovina, odnosno praksa kupovine putem društvenih mreža, naglo će skočiti u narednim godinama. Društveni mediji poput Fejsbuka, Instagrama i TikToka imaju ogromne korisničke baze i mogli bi brzo da postanu moćnici e-trgovine. Facebook Prodavnice, novi servis koji omogućava preduzećima da postavljaju onlajn prodavnice na Fejsbuku i Instagramu, već je objavljen. Više vremena provedenog na društvenim mrežama je važan aspekt rasta društvenog poslovanja. Obratite pažnju kojom brzinom se razvija TikTok.

Mnogi pojedinci sve više odlaze na društvene mreže kao što su TikTok, Instagram, Fejsbuk i Tviter prvo zbog vesti i zabave, a potom i zbog pretraživanja, validacije i na kraju potencijalne kupovine. Dodavanjem e-trgovine platformama društvenih medija, preduzeća mogu dostići postojeću, visoko angažovanu zajednicu. Iskustva kupovine klijenata su pojednostavljena i poboljšana putem social trgovine. Potrošači sada mogu da kupuju, a da nikada ne napuste svoju omiljenu društvenu mrežu, eliminišući potrebu za preuzimanjem drugih aplikacija ili udaljavanjem od feedova.

Pojava virtuelne realnosti

Uz pomoć tehnologije virtuelne realnosti (VR) budućnost internet kupovine deluje svetla. Uz tehnologiju virtuelne realnosti, kupci praktično mogu da isprobaju artikle, slikaju nameštaj u svojim domovima, pa čak i da testiraju automobile bez napuštanja udobnosti sopstvenih domova. Sa ovim napretkom, internet kupovina bi mogla da se pretvori u sveobuhvatnije i uzbudljivije iskustvo, suštinski menjajući način na koji poslujemo. Mnoga poznata preduzeća, uključujući IKEA i Sephoru, već su počela da ubacuju mogućnosti virtuelne realnosti (VR) u svoje aplikacije i veb sajtove.

Želja da kupovina bude prijatnija i komfornija je pokretač razvoja virtuelne stvarnosti. Kupci su tradicionalno morali da se oslanjaju pre svega na opise proizvoda i slike prilikom kupovine preko interneta. Kompanije mogu da koriste virtuelnu stvarnost da bi predstavile potrošačima živopisnije i intrigantnije prikaze proizvoda i perspektive. To može pomoći brendu da se izdvaja iz mase i stekne veći udeo ciljne publike.

Rastući značaj održivosti

Kompanije počinju da reaguju na sve veću svest kupaca o uticaju njihovih šoping navika na životnu sredinu. Roba koja je i ekološki prihvatljiva i održiva postaće sve važnija u budućnosti jer kupci traže zelenije izbore. Održive linije odeće postaju sve rasprostranjenije u modnoj industriji, tako da je ovaj trend već primetan. Iako je ovaj trend do sada primećen isključivo u modnom sektoru, očekuje se da će se proširiti dok druge firme pokušavaju da ispune očekivanja kupaca koji postaju sve zainteresovaniji za podršku tehnikama etičke proizvodnje.

Proširenje vidljivosti održivosti rezultat je povećane svesti o ekološkim pitanjima, zaokreta u stavovima društva i želje da se napravi dobar uticaj. Održive prakse mogle bi da pomognu preduzećima da se istamte na prepunom tržištu i apeluju na etički zabrinute kupce. Kupovinom održivih artikala potrošači mogu da pomognu životnoj sredini i preduzećima koja dele njihove vrednosti.

Kada je reč o stalno promenljivom svetu digitalnog poslovanja, obrasci istaknuti u ovom članku samo su vrh ledenog brega. Zbog uticaja social trgovine, virtuelne realnosti i ekološki odgovornih aktivnosti, način na koji trgujemo novcem za robu i usluge uskoro bi mogao da se promeni. Kompanije koje ne sprovedu ove promene biće u konkurentskom nedostatku u budućnosti. Kao rezultat toga, kupci sada imaju uzbudljive nove opcije za kupovinu koje su praktičnije, fascinantnije i društveno odgovornije nego ikada ranije. Pogled u budućnost internet trgovine otkriva jednu nepogrešivu činjenicu: mogućnosti obiluju.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like