Izrada prototipa korak po korak: Savladaj proces stvaranja proizvoda

Danas ću ti objasniti šta je to prototip i kako se radi. Prototip je model ili primer nečega što planiraš da napraviš. On ti pomaže da vidiš svoju ideju, da testiraš dizajn i da nađeš greške pre nego što stvoriš konačan proizvod. Prototip je važan deo procesa stvaranja proizvoda i dugoročno ti može pomoći da uštediš vreme i novac. Evo nekih koraka za izradu prototipa sa detaljnim objašnjenjem i primerima:

 

  1. Definiši svoj cilj. Prvo, moraš da odrediš tačno šta želiš da postigneš sa svojim prototipom. Recimo da si startap koji planira da pokrene aplikaciju za planiranje mobilnih putovanja. Tvoj cilj je da napraviš prototip aplikacije koja će korisnicima omogućiti da lako planiraju i rezervišu putovanja, nađu smeštaj i saznaju o atrakcijama na destinacijama.
  2. Napravi skicu. Kada saznaš šta želiš da postigneš, možeš da počneš da crtaš skicu prototipa. Ovo može biti na papiru ili u programu za digitalni dizajn, kao što je Adobe Illustrator. Skica ti pomaže da vidiš svoju ideju i da vidiš kako sve stvari treba da se slažu. Na primer, možeš da nacrtaš skicu glavnog ekrana aplikacije sa menijima za planiranje putovanja, rezervisanje smeštaja i informacije o atrakcijama.
  3. Napravi model mašine. Ako si zadovoljan skicom, sledeći korak je kreiranje prototipa modela mašine. Ovo može biti fizički model napravljen od kartona ili plastike, ili digitalni model kreiran u nekom programu za 3D modelovanje, kao što je SketchUp. Model mašine ti omogućava da testiraš svoju ideju u stvarnosti i vidiš da li je funkcionalna. Na primer, možeš da kreiraš model mašine glavnog ekrana aplikacije u sketchUp-u i testiraš ga da vidiš da li su svi elementi na pravom mestu.
  4. Testiraj prototip. Kada si zadovoljan modelom mašine, vreme je da ga testiraš. Ovaj korak ti pomaže da nađeš i ispraviš greške u dizajnu i da vidiš da li prototip radi onako kako si zamislio. Prototip možeš testirati na različite načine, od jednostavnog testiranja do korišćenja specijalizovanih alata za testiranje. Na primer, možeš da daš prototip prijateljima ili kolegama i pustiš ih da ga isprobaju i pratiš njihove komentare i povratne informacije.
  5. Napravi konačan prototip. Kada testiraš i ispraviš sve greške u prototipu, spremni si da ga napraviš u konačnom obliku. To može biti fizički proizvod ili digitalna aplikacija. Konačni prototip treba da bude što više sličan konačnom proizvodu i da bude spreman za lansiranje na tržište. Eto, to su koraci za izradu prototipa. Nadam se da ti je sada jasnije šta je prototip i kako se radi. Ako imaš bilo kakvih pitanja ili želiš da saznaš više, slobodno pitaj.

Evo nekih sajtova za izradu, odnosno prikaz prototipa:

  1. InVision: Ovo je popularna platforma za izradu prototipa za mobilne aplikacije i web stranice. Ima razne alate za dizajn i testiranje, kao što su skiciranje, izrada modela mašine, animacije i testiranje na različitim uređajima.
  2. Marvel: Ovo je još jedna platforma za izradu prototipa koja se lako koristi. Možeš da kreiraš prototipe za mobilne aplikacije, web stranice i chatbot. Marvel takođe ima alate za testiranje i integraciju sa drugim aplikacijama za dizajn.
  3. Figma: Ovo je web-bazirana aplikacija za dizajn koja omogućava izradu prototipa za mobilne aplikacije i web stranice. Figma ima razne alate za dizajn, kolaboraciju i testiranje, a možeš da koristiš besplatnu verziju za početak.
  4. Adobe XD: Ovo je dizajnerski alat od strane Adobe-a za izradu prototipa za mobilne aplikacije i web stranice. Adobe XD ima alate za dizajn, modeliranje mašine, animacije i testiranje na različitim uređajima.
  5. Proto.io: Ovo je platforma za izradu prototipa koja se fokusira na mobilne aplikacije. Proto.io ima alate za dizajn, animacije i testiranje na različitim uređajima, kao i integraciju sa drugim aplikacijama za dizajn.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like